Miten 3d-ohjelma auttoi ilmalaivatehtaan tilojen suunnittelussa?

Jos suunnittelet ja rakennat kokonaan uusia tiloja, sujuvoittaa 3d-ohjelman käyttö prosessia monin tavoin. Tämä todettiin myös Kelluun ilmalaivatehtaan projektissa, kun suuren hallin sisälle suunniteltiin mm. kokonaan uusi toimistosiipi.

Olin mukana toimiston suunnittelussa SketchUp 3d-ohjelman kanssa alusta loppuun. Seuraavassa yhteenveto siitä, mitä hyötyä 3d-suunnittelusta oli projektin eri vaiheissa:

1. Alkuperäinen pohjakuva suunnittelun pohjaksi

Hallin alkuperäinen pohjapiirros oli saatavilla .pdf-muodossa. Se oli kätevä tuoda SketchUp-ohjelmaan suunnittelun pohjaksi tarkasti oikeassa koossa.

Näin luonnokset uusista rakenteista asettuivat mittatarkasti ja oikeaan kohtaan pohjaa.

Suunnitelman pohjaksi voit tuoda myös minkä tahansa muun kuvan, mihin suunniteltava kohde sijoittuu. Rakennuksia suunniteltaessa tällainen kuva voi olla esimerkiksi asemapiirros.

Ensimmäisiä luonnoksia uusien tilojen ikkuna-aukotuksista

2. Muutosten tekeminen on helppoa

Tehdasta suunniteltaessa jouduttiin välillä vaihtamaan rappusten ja ikkunoiden paikkaa tai kokoa lähes lennosta, mutta muutosten tekeminen onnistui näppärästi ja prosessi eteni jouhevasti muutoksista huolimatta.

Kun suunnitelmat muuttuvat matkan varrella, on muutosten tekeminen 3d-malliin helppoa ja vaivatonta.

Suunnitelmasta on myös kätevää tehdä useita eri versioita ja kokeilla eri ratkaisujen toimivuutta.

3. Kalusteet mittojen mukaan

Tehtaan suunnittelussa hyödynnettiin runsaasti käytettyjä kalusteita. Ja jos tarvittavia kalusteita ei löytynyt valmiina, ne rakennettiin itse suunnitelmien mukaan.

3d-ohjelmaa käytettäessä olemassa olevat kalusteet oli helppo sijoitella suunniteltaviin tiloihin oikeassa koossa ja varmistaa, että tilat toimivat myös kalustettuina.

Myös uusien kalusteiden mitoitukset ja suunnitelmat voidaan piirtää SketchUp-ohjelmalla.

Kalusteita mitoitettiin tiloihin jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa

4. Tilojen havainnollistaminen asiakkaille tai yhteistyökumppaneille

Pohjapiirroksen hahmottaminen voi olla hankalaa, erityisesti jos niiden lukemisesta ei ole ennakkoon kokemusta.

3d-mallinnus auttoi hahmottamaan tiloja huomattavasti paremmin kuin pelkät pohjakuvat.

Tiloja voidaan pyöritellä eri kulmista palavereissa asiakkaiden kanssa ja vaihtaa kuvakulmaa tarpeen mukaan. Eri vaihtoehtojen vertaileminen ja keskustelu 3d-mallin äärellä on luontevaa. Samalla voidaan yhdessä varmistaa suunniteltujen ratkaisuiden toimivuus.

Lopulliset aukotukset ja seinien värit alkavat hahmottua

5. Mittatarkat suunnitelmat lupakuvia varten

Kun uusien rakenteiden paikat ja mitat oli määritelty mittatarkasti suunnitelmiin, oli niiden perusteella rakennesuunnittelijoiden helppo piirtää myös viralliset lupakuvat.

Tarvittaessa SketchUp Pro-ohjelmasta saat tulostettua myös .dwg-muotoisia tiedostoja.

Mietitkö miten 3d-suunnittelu SketchUp-ohjelmalla voisi auttaa omien tilojesi suunnittelussa? Ota yhteyttä niin autan sinut alkuun!

Ps. Jos haluat tietää enemmän tehtaan perustamisesta, kannattaa tutustua Draft Programin artikkeliin Kelluu ja tehtaan perustamisen taito

Julkaistu Innoskan blogissa 17.8.2022

Lue myös

SketchUp on helppo maksuton 3d-ohjelma
Miksi SketchUp 3d-ohjelma on hyvä apu sisustussuunnittelussa ja tilojen stailauksessa?
Hyödynnä 3d-suunnittelun mahdollisuudet.
Näppärä ja helposti omaksuttava SketchUp 3d-ohjelma mahdollistaa suunnittelun ihan jokaiselle. Mietitään yhdessä, miten SketchUp voisi helpottaa suunnitteluhaasteissasi!
OTA YHTEYTTÄ