SketchUp on helppo maksuton 3d-ohjelma

Mihin suunnitteluohjelmaa tarvitaan?

Jos olet yrittänyt piirtää pohjapiirroksia tai perspektiivikuvia käsin, tiedät että se voi olla hidasta ja vaivalloista. Muutosten tekeminen suunnitelmaan tai eri vaihtoehtojen kokeileminen on työlästä. Tuloskaan ei näytä välttämättä kovin ammattimaiselta.

Oma kärsivällisyyteni ei riittänyt käsin piirtämisen harjoitteluun ja kaipasin helpompia tapoja saada suunnitelmia visuaaliseen muotoon.

Löysin avun 3d-mallinnusohjelmasta.

3d-mallinnusohjelman avulla suunnittelu on näppärää ja nopeaa

Teet suunnitelmat millin tarkkuudella. Voit pyöritellä mallia eri puolelta jo piirtäessäsi, ja näet heti, miltä suunnitelma näyttää valmiina. Lisäät helposti värejä, pintoja tai objekteja.

Myös muutosten tai versioiden tekeminen on helppoa, eikä koko prosessia tarvitse aloittaa pienen muutoksen takia uudelleen alusta.

Koska erilaisia ohjelmia on paljon, on vertaileminen työlästä. Mikä mallinnusohjelma sopisi minulle parhaiten? Mistä ladata mallinnusohjelma? Miten oppia mallintamaan eli käyttämään suunnitteluohjelmaa? Ja paljonko 3d-suunnitteluohjelma maksaa?

SketchUp sopii niin harrastelijalle kuin ammattilaisellekin

SketchUp on erinomainen vastaus monenlaisiin suunnittekysymyksiin. Ja mikä parasta, siitä löytyy myös maksuton versio!

Tutustuin SketchUp-ohjelmaan ensimmäistä kertaa, kun etsin järkihintaista 3d-ohjelmistoa pienyrityksen tilasuunnittelutyökaluksi. Innostuin heti SketchUpin helppokäyttöisyydestä ja monipuolisista mahdollisuuksista.

Nyt olen käyttänyt SketchUpin eri versioita jo vuodesta 2014: Yrityksessäni on jokapäiväisessä suunnittelukäytössä maksullinen SketchUp Pro. Lisäksi olen opettanut vuosien aikana ohjelman maksutonta versiota eri kohderyhmille.

SketchUp taipuu monenlaiseen työskentelyyn

Kouluttaessani eri alojen ammattilaisia ja harrastelijoita kokemukset ovat olleet kannustavia:

SketchUp-ohjelmalla onnistuu niin pohjakuvan piirtäminen, sisustussuunnittelu, tilasuunnittelu, pihasuunnittelu, rakennussuunnittelu, talon piirtäminen kuin erilaisten rakennelmienkin suunnittelu ja monenlainen tekninen piirtäminen. SketchUpilla voit myös piirtää 3d-tulostettavia objekteja.

Nykyään olen yhä vaan ihastuneempi ja vakuuttuneempi SketchUpin monikäyttöisyydestä.

SketchUp on vieläpä hauska käyttää ja oppia.

Ja sillä saa nopeasti näkyvää aikaiseksi!

Mikä SketchUpin versioista sopisi minulle?

SketchUp-ohjelman peruskäyttö on hyvin samantyyppistä eri versioilla. Siksi versiosta toiseen siirtyminen on helppoa.

Yleisimmin käytössä olevat versiot ovat ilmainen SketchUp for Web sekä maksullinen SketchUp Pro.

(Aiemmin tarjolla oli myös SketchUp Make, joka oli maksuton koneelle ladattava versio. Sitä ei kannata enää käyttää, koska sen ylläpito on lopetettu aikoja sitten eivätkä kaikki toiminnot toimi enää moitteetta.)

SketchUpista löytyy myös muita versioita, joihin voit tutustua SketchUpin omilla sivuilla www.sketchup.com/products/all

Maksuton SketchUp for Web harrastelijalle

SketchUp for Web on ilmainen mallinnusohjelma, jota ei tarvitse ladata omalle koneelle, vaan se toimii suoraan nettiselaimessa. Harrastajalle ja ensimmäistä kertaa ohjelmaan tutustuvalle se on oiva vaihtoehto, jolla onnistuu monenlaiset suunnittelutehtävät.

Todennäköisesti pärjäät tällä, mikäli teet suunnitelmia vaan omaan käyttöösi.

Pääset kokeilemaan maksutonta SketchUp for Web -ohjelmaa suoraan osoitteessa app.sketchup.com

Ohjelmaa käyttääksesi täytyy kirjautua omistajafirma Trimblen palveluun: Voit tehdä itsellesi Trimblen tilin ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Voit myös kirjautua Googlen tai Applen tunnuksilla.

SketchUp Pro ammattikäyttöön

SketchUp Pro on laajempi, maksullinen ammattilaisversio, jolla saat tehdä kaupallisiakin suunnitelmia. Tämän version voit ladata omalle koneelle.

Pro-versioon pystyt myös lataamaan lisäosia (extensions) eli käteviä pikkuohjelmia, joilla ohjelman käyttömahdollisuudet laajenevat entisestään.

Tutustu maksullisen SketchUp Pro -ohjelman lisenssivaihtoehtoihin ja hankintaan Nordic BIM Group Finlandin (aik. M.A.D) sivuilla www.nordicbim.com/fi/tuotteet/sketchup

Tarvitsetko apua SketchUp-ohjelman käytössä?

Vaikka SketchUp onkin helposti opittava mallinnusohjelma, saattaa sen käyttöönotto yksin tuntua joskus hankalalta. Verkossa on runsaasti ohjeita englanniksi, mutta niiden avulla opiskelu ei sovi kaikille tai jokaiseen tilanteeseen.

Koska olen käyttänyt ja kouluttanut ohjelmaa vuosikausia, olen oppinut sen metkut.

Haluan jakaa myös sinulle tehokkaat ja kätevät tavat SketchUp-ohjelman käyttöön: Lue lisää koulutuksesta.

Tai ota yhteyttä niin räätälöidään SketchUp for Web tai SketchUp Pro -koulutus tarpeidesi mukaan.

Julkaistu Innoskan blogissa 25.1.2022 / päivitetty 28.2.2024

Lue myös

Miksi SketchUp 3d-ohjelma on hyvä apu sisustussuunnittelussa ja tilojen stailauksessa?
Miten 3d-ohjelma auttoi ilmalaivatehtaan tilojen suunnittelussa?
Hyödynnä 3d-suunnittelun mahdollisuudet.
Näppärä ja helposti omaksuttava SketchUp 3d-ohjelma mahdollistaa suunnittelun ihan jokaiselle. Mietitään yhdessä, miten SketchUp voisi helpottaa suunnitteluhaasteissasi!
OTA YHTEYTTÄ