Tekstiileillä on monia rooleja tilan sisustuksessa: Niillä saadaan ympäristöön helposti lisää viihtyisyyttä tai väriä. Verhoilla voidaan jakaa tilaa tai niiden taakse saadaan asioita piiloon. Kankaiden kuoseilla tai verhomalleilla voidaan muuttaa käsitystä tilan mittasuhteista tai ohjata katseen suuntaa. Tekstiilit myös parantavat tilan akustiikkaa. Sisustustekstiileja hyödynnettiin myös seuraavassa julkisen tilan suunnitteluprojektissa:

Pielisensuun kirkon pieni seurakuntasali eli alasali koettiin aiemmin hieman ankeaksi. Tilassa kaikui ja kattoa halkoivat jyhkeät palkit, jotka tuntuivat painavan tilaa todellista matalammaksi.

Alasali ennen
Seurakuntasali ennen muutosta

Tavoitteena oli luoda tilasta arvokkaan raikas, mutta samalla viihtyisä ja lämminhenkinen. Tilojen tulisi muuntua moneen: salissa järjestetään runsaasti erilaisia tilaisuuksia ja juhlia, niin ilossa kuin surussakin. Salissa tehtiinkin pieniä muutoksia niin tilankäyttöön kuin valaistukseen, mutta näkyvin vaikutus saatiin aikaan tekstiileillä.

Suunnittelin koko ikkunaseinälle runsaat verhot, jotka ulottuvat katosta lattiaan. Täyskorkeat verhot näyttävät kohottavan tilaa, varsinkin kun ne ripustettiin palkkien molemmin puolin. Vihreä väri sopii hyvin kirkolliseen tilaan.

Verhot alasalissa
Verhojen tampit
Verhojen ripustuskisko

Verhokisko asennettiin huomaamattomasti suoraan kattoon. Verhojen yläreunaan on ommeltu leveä rypytysnauha, jonka avulla verhot saadaan ripustettua kauniisti. Koska tila on julkinen kokoontumistila, täytyy kangasvalinnassa muistaa varmistaa kangaslaadun paloturvallisuus (SL1).

Verhojen lisäksi tekstiilejä hyödynnettiin muutenkin: Jos katsot kuvia tarkkaan, huomaat että myös tuolit ovat kokeneet muutoksen. Tuoleihin valittiin laadukas julkiseen tilaan sopiva violetti verhoilukangas ja aktiivinen seurakuntaporukka päällysti talkoilla yli 30 tuolia uudelleen. Saliin saatiin myös uniikit taidetekstiilit – tästä kerron lisää myöhemmin.

Verhot tilaan toimitti Joensuun Verhotalo ja tuolien violetti verhoilukangas löytyi lopulta Eurokankaan kokoelmista. Lämmin kiitos hienosta yhteistyöstä myös seurakunnan työryhmälle!

(Kirjoitus ja kuvat on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2016 Innoskan vanhoilla sivuilla otsikolla “Verhot tekevät tilan”. Julkaistu päivitettynä uudelleen 2.3.2021)