Tilojen suunnittelussa on olennaista huomioida käyttäjien tarpeet. Parhaiten tämä onnistuu, kun käyttäjät osallistetaan mukaan muutosprosessiin varhaisesta suunnitteluvaiheesta aina toteutukseen saakka.

Näin tehtiin Spark Joensuun coworking-tilaprojektissa, jossa tiiviissä yhteistyössä opiskelijoiden kanssa suunniteltiin ja toteutettiin Joensuun Tiedepuistolle sijoittuva opiskelijayrittäjien oma coworking-tila.

Voisitko soveltaa tapoja omassa toiminnassasi? Jos tarvitset apua, ota yhteyttä!

1. Selvitetään tarpeet ja toiveet suunnittelupäivässä

Projekti aloitettiin järjestämällä yhdessä opiskelijoiden kanssa suunnittelupäivä. Päivän tarkoituksena oli saada selville, mitä tarpeita ja toiveita käyttäjillä tilan suhteen oli ja luoda projektille yhteiset tavoitteet.

Tilasta toivottiin monitoimitilaa: pöytiä tiimityöskentelylle ja mahdollisuus kirjoittaa asioita ylös, sohvia, stage eli esiintymisalue, säilytyslokerot läppäreille sekä valkokangas. Tilan tulisi olla rento, kutsuva ja muokattava. Myös viherkasveja toivottiin. Näitä lähdettiin toteuttamaan yhdessä seuraavissa vaiheissa.

2. Valitaan kalusteet yhdessä

Meillä oli käytössä suuri määrä muille ylimääräisiä kalusteita. Näitä inventoimme yhdessä opiskelijoiden kanssa, testasimme sopivuutta ja otimme käyttöön parhaat päältä. Myöskään valintoja muutamista uusista kalustehankinnoista ei tarvinnut tehdä yksin, vaan näitäkin arvioitiin yhdessä tilan tulevien käyttäjien kanssa. Näin kalusteet vastaavat tarpeita sekä käyttäjien toiveita.

3. Muokataan kalusteita omaan käyttöön sopiviksi

Käytetyistä kalusteista kaikki eivät sopineet käyttöön aivan sellaisenaan. Isoja sähköpöytiä pilkottiin pienemmiksi ja opiskelijoista mukana olleet harjoittelijat muokkasivat kalusteita maalaten ja tuunaten. Tehdyistä muokkauksista voit lukea enemmän artikkelista Käytetyt toimistokalusteet saivat uuden elämän coworking-tilassa.

4. Tuodaan esille käyttäjien osaaminen

Tilan käyttäjillä on monenlaista osaamista, jota kannattaa huomioida, tuoda esille ja hyödyntää. Kun Sparkin ilmettä viimeisteltiin tekstiilein, oli selvää että tyynyt tilattaisiin tilaa käyttäviltä opiskelijayrittäjiltä: NY-yritykset Unelmo Design sekä Outo Ja Aarteita suunnittelivat ja toteuttivat uniikit tyynyt tilaan. Räätälöidyt tyynyt tuovat paitsi mukavuutta olemiseen, myös toistavat hienosti Sparkin graafista ilmettä.

5. Annetaan tilan muuntua käyttäjien tarpeiden mukana

Tila on ollut käytössä parisen vuotta. Onkin ollut ilo seurata miten käyttäjät ovat ottaneet tilan omakseen. Tiloihin tehdyt valinnat ovat muokkautuneet ja kalusteet ovat vaihtaneet paikkoja kulloisenkin tarpeen mukaan.

Pandemian aikana tila osoittautui toimivaksi myös Riverian palkitun Asenne-studion live-lähetysten studiona – tätä emme osanneet millään ennakoida tilojen käyttöä suunnitellessamme!

Lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä erityisesti Y-akatemian ja JoES – Joensuu Entrepreneurship Societyn opiskelijat, kanssanne oli ilo työskennellä!

Kiitos myös projektiin osallistuneet organisaatiot Karelia-amk, Riveria sekä Business Joensuu.

Julkaistu Innoskan blogissa 13.8.2021