Aina ei tarvitse hankkia kaikkea uutena, kun olet kalustamassa työtilaa tai toimistoa. Käytetyt kalusteet ovat myös hyvä vaihtoehto. Niitä voi myös muokata omia tarpeita vastaaviksi.

Spark Joensuu – opiskelijayrittäjien coworking-tilassa päästiin hyödyntämään suurta määrää käytettyjä kalusteita, kun projektissa mukana olevat organisaatiot järjestivät toimintaansa ja tilojaan uusiksi Joensuun Tiedepuistolla. Meillä oli opiskelijoiden kanssa hauska tehtävä inventoida muille ylimääräisiä kalusteita ja poimia tilan käyttöä ajatellen parhaimmat päältä. Osa kalusteista soveltui tilaan sellaisenaan, osaa muokattiin tilaan sopivammiksi.

Pieni sähköpöytä syntyi isoa sähkörunkoa pilkkomalla

Tilassa oli ennestään muutama valtavan kokoista, kulmamallista työpöytää, jotka olivat aivan liian suuria tulevaan monitoimitilaan. Kannet olivat hyvässä kunnossa ja jalat laadukkaat sähkösäätöiset, joten pöydistä ei kannattanut missään nimessä luopua.

Kansista hyödynnettiin suorakulmaiset 120 x 80 cm palat. Isojen sähköpöytien rungot koostuvat usein useammasta osasta, näin tässäkin tapauksessa. Rungoista otettiinkin käyttöön vain suora osuus ja säädettiin sitä kapeammaksi. Näin saatiin pari itsenäiseen työskentelyyn sopivaa, näppärän kokoista työpöytää, joiden korkeutta kukin käyttäjä voi säätää itselleen sopivaksi.

Vanhat pöydänkannet uusiksi maalaamalla

Löysimme käyttöön eri kokoisia ja korkuisia pikkupöytiä, jotka ovat monikäyttöisiä yhteiskäyttötiloissa. Pöytien metallirungot olivat kunnossa ja kannetkin pääosin hyväkuntoisia, mutta kansien puulajikirjo oli melkoisen… no, monipuolinen. Visuaalisen ilmeen yhtenäistäminen onkin yksi haaste, kun tilaa sisustetaan useista lähteistä peräisin olevilla vanhoilla kalusteilla. Projektissa mukana olleet Riverian harjoittelijat ratkaisivat asian pintakäsittelemällä kaikkien pöytien kannet uudelleen. Väriksi valikoitui tummanharmaa, joka yhtenäistää tilan ilmettä ja tuo siihen ryhtiä.

Tuunausvinkit kaapin uudistamiseen

Yhteistiloissa tarvitaan myös säilytystiloja. Entisen työhuoneen nurkasta löytyi kaappi, joka soveltui rakenteeltaan ja kooltaan tilaan mainiosti. Harjoittelijat ottivat myös kaapin muutoksen työn alle: Kaapin ovet saivat uuden Sparkin graafiseen ilmeeseen sopivan värityksen. Lisäksi vetimet uusittiin ja oviin kiinnitettiin klipsut, joihin kukin kaapin lainaaja voi kiinnittää kätevästi oman käyntikorttinsa kaappivarauksen merkiksi. Lukoiksi saatiin lahjoituksena numerokoodilukot, jolloin ei kadonneista avaimistakaan tarvitse huolehtia.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä harjoittelijat Mari ja Camilla, Y-akatemian ja JoES – Joensuu Entrepreneurship Societyn opiskelijat sekä projektiin osallistuneet organisaatiot Karelia-amk, Riveria sekä Business Joensuu.

Julkaistu Innoskan blogissa 30.4.2021